XV JORNADA DE VOLUNTARIAT I SALUT EL VOLUNTARIAT EN SALUT: POSEM LA VIDA AL CENTRE

Data:
20 i 21 de novembre
Organitzador:
Federació Catalana de Voluntariat Social

Arran de la crisi sanitària de la Covid19, se'ns està posant davant els ulls de forma cruel i descarnada l'enorme necessitat i importància de posar la vida al centre, és a dir de prioritzar les cures, en totes les seves formes, per sobre dels interessos econòmics i de la productivitat.
De quina manera el voluntariat de salut està aportant el seu gra de sorra en aquest replantejament de prioritats tan necessari en la nostra societat?
De quina manera les cures que s'exerceixen des de les entitats de voluntariat de salut cap a persones grans, amb malalties, dependents (en definitiva, cap a persones considerades ‘no productives’) es poden dignificar?
De quina manera pot contribuir el voluntariat de salut a construir ciutats i pobles veritablement cuidadors?
La XV edició de la Jornada, per primera vegada en format totalment virtual, busca de construir respostes col·lectives a aquestes preguntes, tot fentnos costat en aquests moments tant durs, fer xarxa i teixir relacions horitzontals i solidàries. Perquè això, es fa més necessari que mai.
 

OBJECTIUS

  • Reflexionar sobre el concepte de cures en la nostra societat
  • Posar en comú inquietuds i reflexions al voltant dels canvis que ha generat la crisi sanitària en l'àmbit del voluntariat en salut
  • Intercanviar idees i eines per millorar els programes de voluntariat en salut
  • Dotar les persones voluntàries d'eines útils per millorar la seva tasca
     

Exemple enllaç a l'espai de training de l'organització 

ACTIVITATS

Webinar 1. Ponència. La ciutat cuidadora

La ponència compartirà amb les persones assistents a la Jornada els trets definitoris de l'anomenada “ciutat cuidadora”, una ciutat pensada per tal que el treball de la cura (remunerat, no remunerat i voluntari) pugui situar-se al centre.
Aquesta intervenció permetrà a les persones voluntàries de salut identificar a partir de la seva pròpia experiència de persones cuidadores les necessitats de la xarxa d’entitats, dels barris, pobles i ciutats on viuen i cuiden.

A càrrec de Col·lectiu Punt6 
 

Webinar 2. Diàleg. El sistema sanitari i el voluntariat en salut després del Covid19.

Arran de la crisi sanitària del covid19 es va fer palesa, un cop més, la necessitat d'un sistema de salut públic, gratuït i de qualitat. Com sabem, el voluntariat social n'és una part complementària, que contribueix a dotar de qualitat assistencial la cura de les persones usuàries.
Hem de repensar els programes de voluntariat hospitalari i sociosanitari, després de l'experiència dramàtica de la pandèmia?
Quines oportunitats i ensenyaments en podem treure?
El diàleg pretén fomentar una reflexió compartida entre diferents agents del sistema de salut i les persones participants, sobre allò que podem esperar del futur a curt i a mig termini.

Hi participen:

  • Joan Carles Trallero , president de la Fundació Paliaclinic, metge de família i palliativista
  • Nuria Terribas, directora de la Fundació Grifols, jurista, especialitzada en l'àmbit de la bioètica i el biodret.
  • Guillem d’Efak Fullana Ferré. Director de Comunicació i Responsabilitat Corporativa de l’Institut Català de la Salut i Coordinador de l’Estratègia Arts en Salut. Programa Recuperart-19.
  • Auxi Gil Coordinadora del Pla de Voluntariat, Corporació Parc Taulí

Modera:

Josep Masip,
Vocal de Gent Gran de la FCVSExemple de formulari d'inscripció